Home 22.5. KRVNI TRAG - ISPIT U RADU Jesenski IPO - 2007
Jesenski IPO - 2007

USPJEŠNO ORGANIZIRANI JESENSKI ISPITI K.U. SAMOBOR

Radi velikog interesa vlasnika lovnih pasa, KU Samobor organizirala je 13. listopada 2007. godine IPO za ptičare, goniče, terijere i jazavčare na  divljači bogatim terenima LU Jastreb iz Svete Nedelje i LU Šljuka  iz Sv Martina pod Okićem.

Sudili su gospoda suci Nenad Jagodić, Marijan Hruš, Stjepan Račić i Mario Vlašić. Prije ispita na terenu održana je i smotra pasa. Predsjednica KU Samobor, gđa. Jadranka Smojver Selimović, na dočeku sudaca, nije krila zadovoljstvo rekordnim brojem privedenih pasa, kao i entuzijazmom kojim su članovi udruge prionuli organizaciji ove priredbe, te svestranoj pomoći lovačkih udruga na čijim su terenima ispiti održani. Svakako treba napomenuti da su privedeni radni psi bili dobro obučeni ali da se primjećuje kako se premalo pažnje pridaje eksterijeru, tako da ima pasa gdje se jedva prepoznaje tipičnost pasmine.

U radu su posebno dobar rad prikazali ptičari. Od 12 pasa koji su pristupili svi su položili ispit. Od 13 goniča koji su izašli na polje njih 9 je zadovoljilo kriterije sudaca.

Po prvi put, po novom pravilniku, održavao se je IPO za jazavčare i njemačke lovne terijere. Prema njemu jazavčari su obvezni odraditi disciplinu sljedoglasnog gonjenja zeca na polju. Vlasnici pasa koji su htjeli mogli su  ispitati i rad u vodi. Ta disciplina nije obavezna i ne utječe na ukupnu ocjenu ili prolaznost ispita. Od 9 jazavčara koji su pristupili, 5 ih je položilo ispit. Nakon uvođenja ovog pravilnika, jazavčari više ne bi spadali u kategoriju jamara  jer ne podliježu  ispitu u radu pod zemljom.

Rad njemačkih lovnih terijera  posebno je praćen na ovom ispitu. Nakon odrađenog polja i vode, prvi puta u Hrvatskoj se službeno polagao ispit na kružnom rovu. Dragi nam gost na tom dijelu ispita bio je i gospodin Willibald Fleck iz Austrije,  koji je stručno objasnio princip rada i način ocjenjivanja. Malobrojni kinološki suci za rad pasa jamara, pozvani od HKS-a, mogli su gospodinu Flecku postavljati pitanja na koje je on rado i opširno odgovarao uz stručni prijevod naše gđica Amalke Vukelić. Ovaj dio ispita ne bi bio moguć bez rova koji je ustupio Klub NLT  Hrvatske, a u čijoj je suradnji napravljena ova prezentacija. Posebne zahvale idu gospodinu Hrvoju Bartoliću na svestranoj pomoći pri realizaciji ove prezentacije. I na kraju spomenimo - od 14 njemačkih lovnih terijera koji su izašli na ispit, njih 9 je ispit uspješno položilo.

 

Tekst: Amalka Vukelić

Foto: Jadranka Smojver Selimović

 


IPOSAMBOR6

IPOSAMBOR5.JPG

IPOSAMBOR3

IPOSAMBOR1

IPOSAMOBOR2

IPOSAMOBOR4

 

 

 
RocketTheme Joomla Templates
Copyright © 2019 kusamobor.info. Sva prava pridržana.
Joomla! je Free Software objavljen pod GNU/GPL Licencom..